granfondo06 (200 x 150)Granfondo je u novije vrijeme vrlo popularan oblik biciklističkog događanja, a podrazumijeva veliki broj sudionika, od natjecatelja u punoj formi do obitelji i ležernih rekreativaca. Vikend 'Granfondo' u Novigradu i Umagu, tako je okupio veliki broj biciklista koji su mogli odabrati neki od ponuđenih biciklističkih programa. Nakon subotnjeg rekreativnog programa, predviđenog, uglavnom, za djecu i obitelj, nedjelja je ponudila dvije utrke, sa startom i ciljem u Umagu. Maraton 'Classic', dužine 161 km i 'Small', dužine 84 km.

Tri člana SD Miljokaz (Mario Cvitak, Boris Končar, Miroslav Luketić) uzela su učešće na maratonu 'Small'. Start oba maratona započeo je u isto vrijeme, a na startu se pojavio veliki broj (preko 300) aktivnih i rekreativnih biciklista. Treba spomenuti i nastup dvoje naših poznatih profesionalnih vozača; Vladimira Miholjevića i Roberta Kišerlovskog, koji su svojim učešćem dali doprinos popularizaciji rekreativnog cestovnog biciklizma. Utrka je krenula u brzom tempu, a već sama konfiguracija staze dala je za pretpostaviti da će tijekom vožnje biti itekako dinamično i interesantno. granfondo16 (200 x 150)Ruta maratona 'Small' kretala se pravcem Umag (start)-Savudrija-Buje-Vižinada-Višnjan-Tar-Novigrad-Umag (cilj). Utrka je ponudila dva interesantna uspona (Krasica i Vižinada), sa visinskom razlikom cjelokupne staze od 800m. Organizatorima možemo izreći pohvalu za izvrsnu organizaciju utrke. Cesta je bila u potpunosti pokrivena redarskom službom i feed zonama, te zatvorena za sav ostali promet . Sva tri biciklista iz SD Miljokaz uspješno su završila utrku, plasiravši se u rasponu od gornje polovice i otprilike, sredine ukupnog poretka. Dodatna napomena u vezi nastupa članova SD Miljokaz na 'Granfondu': na maratonu su nastupali samo članovi iz sekcije 'C' pošto je nedjeljna utrka bila predviđena za cestovne bicikle.

Fotoalbum sa 'Istria Granfondo 2012' pogledajte ovdje.

Rezultate i ostale informacije o Istria Granfondu možete pronaći ovdje.

Rolf Obertreis: 'U znaku prijevoja'
Sonntag Aktuell, 06.02.2011

Više od 4000 sportaša amatera učestvuje u biciklističkome maratonu u Ectalu (Austrija). Oni najbrži savladavaju četiri alpska prijevoja za sedam sati, a za većinu učesnika uspjeh je prijeći taj put. Odlučuje ždrijeb, jer više od 13000 sudionika želi učestvovati, ali samo nešto više od 4000 njih može voziti – u jednom od najtežih jednodnevnih ispita, koji se ekstremnim biciklistima u Alpama pruža, možda čak u svijetu uopće, kao što organizator Ernst Lorenzi s ponosom kaže.

Brojevi govore za sebe: 238 kilometara, 5500 visinskih metara s ukupno četiri prijevoja, gdje najteži čeka nakon 190 kilometara puta; 2509 metara visoki Timmelsjoch. Bio sam tamo!

Dan prije slavnog-zloglasnog biciklističkog maratona iz Zeldena u Zelden vrijeme je loše: pljušti, termometar pokazuje manje od deset stupnjeva.
Lorenzi ipak ostaje u dobrome raspoloženju: "Sutra će biti hladno, ali i sunčano".
Slijedećeg jutra budilica zvoni u 4 i trideset. Hladno i suho je, tri stupnja na termometru, i to krajem kolovoza.
Pola sata kasnije čeka 4172 neustrašivih iz 27 država na startu u Seoskoj ulici u Zeldenu.Tamo stoji na jednome plakatu: "Ovdje počinje tvoj san".
Oni iskusniji među vozačima upućuju posljednje savjete: "Umjereno voziti prema dolini Eca i ne previše ubrzavati na blagome usponu od Innsbrucka prema Brenneru.Tko prebrzo raspali, falit će mu snage preko Jaufen sedla i Timmelsjocha".
"Dakle, sretno, i prije svega- da ne padnete", reče mi jedan sa strane. Ja samo jedno imam na umu - prijeći put!

Opširnije...